Det suser i Siv - Bøker


Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!

Brooom. Mitt liv med bil av Jan Erik Larssen

Bilde av omslaget på Brooom. Mitt liv med bil


Sjanger:Faktabok
Omfang:199 sider
Språk:Bokmål
Forlag:Gyldendal
Utgitt:2005


Brooom, brooom!

Denne boken fikk jeg til jul i forifjor (2006) fra svogeren min Frode. Jeg hadde nettopp fått lappen, og jeg intuisjonen min sier meg at dette er hans forsøk på å øke interesen min for bil. Det skal sies at min interesse for bil strekker seg til "rød bil - blå bil", så det skal ikke mye til å øke interessen litt. Og det klarte han. Jeg har faktisk, til Frodes store overraskelse, lest boken fra perm til perm. Ikke visste jeg at litteratur om bil kan være så gøy og morosomt å lese! Jeg har opplevd å sitte på venteværelser og måtte holde meg hardt for ikke å sprute ut i latter. Så lite som jeg vet om biler skal det ikke mye til for å fortelle meg noe jeg ikke visste eller å overraske meg. På det viset er jeg lett å glede.

Boken er delt opp i kapitler med titler som "Første reis", "Beste bil i verden!", "Japanere" og "Siste reis". Det sier seg selv at det ikke er lagt opp kronologisk. For en så bil-ignorant person som meg hadde det vært ønskelig med en kronologisk rekkefølge på bilene. Det var rett og slett vanskelig å følge med i utviklingen! Jeg satt igjen med en del mer kunnskap enn jeg hadde i utgangspunktet, men totalt tidsforvirret. Illustrasjonene og bildetekstene hjelper veldig på forståelsen av hvilken bil det er snakk om. Men det er noen biler jeg savner illustrasjonsfoto av. Når Larssen omtaler en megakul bil, eller en tragedie på fire hjul vil jeg se bilde! Noen konkrete eksempler kan jeg ikke gi. Jeg er fortsatt på "rød bil - blå bil"-nivået, men nå kan jeg si om jeg synes bilen er fin eller ikke. Det er ikke dårlig!

Jan Erik Larssen skriver om sitt liv med bil, og andre motoriserte greier. Og det er rasende festlig! Jeg husker Larssen som en hyperaktiv programleder i programmet Go 'elg på NRK rundt midten av 1990-tallet. Han virker fortsatt rimelig hyper, men i tekstlig form er det mindre slitsomt. Han gir utrolig mye av seg selv, og familien sin. I boken presenteres alt av motoriserte ting og tang som han har satt stumpen sin i i løpet av ivet. Det er tydelig at noen av disse fremkomstmidlene har betydd mer for ham enn andre.

Larssen er utdannet producer i NRK og har jobbet lenge i barne- og ungdomsavdelingen. "Hva slags program ville du lage, hvis du fikk lage hva du ville?" var spørsmålet han fikk fra sjefen sin. Det resulterte i tv-programmet Autofil som har vært på luften siden 2001. Dette har videre utviklet seg til også å omfatte et magasin og en bilmesse.

Oppdatert: 12. april 2008