Det suser i Siv - Bøker


Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!

Den hemmelige hagen av Frances H. Burnett

Bilde av omslaget på Den hemmelige hagen

Originaltittel:The secret garden
Sjanger:Roman
Omfang:257 sider
Språk:Bokmål
Forlag:Transit
Utgitt:2007
Oversetter:Torstein Bugge Høverstad


Den store hemmeligheten

10 år gamle Mary Lennox vokser opp i India kun omgitt av tjenere. Foreldrene ser hun knapt, og hun er svært lite hyggelig mot andre mennesker. En kolera-epedemi dreper foreldrene hennes, og hun sendes til en onkel i Yorkshire. Hun fortsetter å være like gretten når hun ankommer onkelens hovedgård. Her begynner derimot forandringene å skje i et svært hurtig tempo. Av en av tjenerne på hovedgården, Martha, lærer Mary at dersom man behandler menneskene rundt seg med respekt og er hyggelig, vil andre være hyggelige tilbake. For Mary er det en ny opplevelse.

På godset finnes det et enormt parkanlegg. I dette er det en avstengt hage. Den har vært stengt siden godseierens kone døde for ti år sden. En gartner, like gretten som Mary selv, samt Marthas lillebror gir Mary interesse for naturen og alt som spirer og gror.Hagen blir Marys hemmelighet.

Men det viser seg at det ikke bare er Mary som har en hemmelighet på hovedgården. Det finnes en stor hemmelighet i en av de mange avstengte rommene. Og denne hemmeligheten gråter om natten.

Den hemmelige hagen er en fortelling som foregår på mange plan. Det som kommer tydeligst frem er budskapet om medmenneskelighet og humanisme. Mary lærer gjennom historiens gang at det er en grunn til at ingen har vært hyggelige mot henne tidligere. Hun vokser mye på den lærdommen hun får, og hun klarer å gi den videre til andre.

Frances Hodgson Burnett (1849–1929) ble født i Manchester i England, men flyttet til USA som sekstenåring. Hun debuterte med sin første roman i 1877 og gav ut tilsammen over 50 titler. Fem av dem ble store publikumssuksesser. Den hemmelige hagen kom ut i 1909.

Oppdatert: 15. februar 2008