Det suser i Siv - Bøker


Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!

Harry Potter og dødstalismanene av J.K. Rowling

Bilde av omslaget på Harry Potter og dødstalismanene

Originaltittel:Harry Potter and the deathly hallows
Sjanger:Roman - Fantasy
Omfang:681 sider
Språk:Bokmål
Forlag:Damm
Utgitt:2007
Oversetter:Torstein Bugge Høverstad
Serie:Harry Potter


Den siste av syv bøker om Harry Potter

Leserne har fulgt ham siden han begynte på Galtvort som 11-åring. Hver bok har tatt for seg ett skoleåre. Men nå er det mye som er annerledes. Harry har blitt 17 år, og dermed regnes han som voksen i trollmannsverdenen. Morens beskyttelse av ham og hjemmet hans oppheves, og Harry må flyttes. Humlesnurr er død, og det er lite som beskytter Harry mot Voldemort nå. Ordenen bestemmer seg for en avledningsmanøver for å flytte Harry til et trygt sted. Men noen har avslørt planene for Voldemort og dødseterne hans. Da flytteplanen skal settes i verk, venter Voldemort og gjengens hans på dem. Det er tydeligvis en forræder blant medlemmene i Ordenen.

Harry, Ronny og Hermine må legge ut på en flukt ingen av dem hadde drømt om. De vet ikke hvem de kan stole på, og hvem som har drukket polyksir. Imens forbereder resten av trollmannsverdenen seg på ett siste slag.

Det er vemodig å lese den siste boken i en serie jeg har fulgt de siste syv årene. Jeg begynte å lese serien i 2001 før jeg skulle se den første filmen på kino. Det ble tre bøker på tre netter. At boken er på nesten 700 sider er vel avskrekkende, men takket være at jeg har vært sengeliggende tok det bare tre dager å lese den. Det kan knapt kalles frivillig når jeg har måttet legge boken ifra meg. Men av og til kaller enkelte plikter. Boken har klart å få meg til å sitte uendelige timer og lese. Utropet "Oj, er klokken blitt så mye?" har blitt hørt rundt meg de siste kveldene. Selv om historien i seg selv var svært spennende, var jeg litt skuffet over slutten. Den var rett og slett døll! Og da mener jeg det siste kapittelet. Den kom ikke som noen overraskelse. Kanskje det er derfor jeg ble skuffet.

Uansett er ringen sluttet nå, og Rowling har uttalt at dette var den siste boken om Harry Potter. Som sagt så synes jeg det er litt vemodig, men det er godt å vite at den guttungen ikke skal ta nattesøvnen min mer.

Joanne Murray (født Rowling) ble født nær Bristol i Engelang i 1965. Hun skriver under pseudonymet J.K. Rowling. K'en er for Kathleen, bestemorens navn. Det ryktes om at forlaget hennes i Storbritannia, Bloosbury, fryktet at målgruppen bestående av yngre gutter ikke ville lese bøkene om de var skrevet av en kvinne. Derfor brukte de bare initialene hennes i stedet for hele navn. Rowling Begynte å skrive på Harry Potter-serien da hun var nyskilt og fattig. Det verserer mange historier fra den tiden. Men etter suksesen har hun mer enn til salt i maten. Rowling er en forfatter som beviser at man kan leve av å skrive romaner. Det fungerer for ytterst få, men hun fant trylleformularet for suksess.

Oppdatert: 20. februar 2008