Det suser i Siv - Bøker


Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!

Gudenes fall av Cornelius Jakhelln

Bilde av omslaget på Gudenes fall


Sjanger:Sagaroman
Omfang:427 sider
Språk:Bokmål
Forlag:Cappelen
Utgitt:2007


Språklige utfordringer

Å påstå at Gudenes fall er skrevet på bokmål er en overdrivelse. Romanen er for det meste skrevet i en ortofon språkdrakt, med dialekter og talefeil! Det gjør at den blir utilgjengelig, og den krever en del stahet fra leseren om man vil komme seg gjennom. For min del førte det til rare blikk på bussen der jeg satt og hvisket enkelte ord for å forstå hva det sto. Men er det verdt det, å måtte stave seg gjennom en bok skrevet på et utilgjengelig, lydrett språk? Ja, det vil jeg påstå at det er. Ihvertfall om man er interessert i emnet.

Handlingen er lagt til slutten av 900-årene etter Fallet. Det vil si årene før siste årtusenskifte. Etter kristningen av Island gikk de norrøne gudene under jorden og flyttet Valhall fra Island til underverdenen. Tidsregningen deres går selvsagt fra Fallet. Odin har falt til dekadensen. Han sitter for det meste på verandaen sin og drikker Islay-whisky, røyker sigar, lytter til Wagner og følger med på hva som skjer i Overheimen via Innsynet. I det skjulte hører han på blækk føkking sjittmetall. Sølvdvergen Hornbore sitter ofte sammen med ham. De snakker filosofi og ragnarok. Odin angrer på at han skapte menneskene når han ser via Innsynet hvordan de holder på. Hornbore og han legger en plan for å kvitte seg med dem. Gudene planlegger en oppstigning rundt årtusenskiftet. Det gjør også dvergen Regin. Han ønsker å skape menneskene om til en bionthær og knuse gudene. Det hele kuliminener i en oppstigning ingen hadde ventet seg.

At Jakhelln kan sine Eddaer, det er sikkert. I Gudenes fall er det flust med referanser til historier man finner i Edda-diktningen. Han skriver dem så godt inn i romanen at man skulle tro det var hans egne påfunn. Like viktig som visdommen i Håvamål er humøren i den norrøne diktningen. Jakhelln sjonglerer stødig på den hårfine grensen mellom humor og ap. Betegnelsen "sagaroman" er dog litt villedende. Dette er ikke en saga. Romanen er blottet for sagaens typiske kjennetegn.

Cornelius Jakhelln har tidligere utgitt det poetiske firebindsverket Quadra Natura som består av bøkene Gebura Muse (2001), Yggdraliv (2004) og Fagernorn (2006). I 2008 debuterer han som barnebokforfatter med Rikke gidder ikke!. Jakhelln har en mastergrad i filosofi. Han spiller i bandene Solefald og Sturmgeist og G.U.T.

Litterære priser

Oppdatert: 21. januar 2008