Det suser i Siv - Brød


Valid XHTML 1.0 Strict

Valid CSS!

Ingers rugbrød

Tre brød i 2-liters former eller fire brød i 1,5-liters former. Brødene bør fryses. De kan mugne dersom de ligger for lenge i romtemperatur. Brødene er litt fuktige inni.

Denne oppskriften har jeg fått av pappa.

Ett brød: To bød: Tre brød:
433 gr 866 gr 1,3 kg fin sammalt hvete
66 gr 133 gr 200 gr fin sammalt rug
66 gr 133 gr 200 gr helkorn hvete
25 gr 50 gr 75 gr gjær
1/2 ts 1 ts 2 strøkne ts salt
3 dl 6 dl 9 dl hvetekli/kruskakli
6 dl 1,2 l 1,8 l lunkent vann, helst 37 grader
3,5 dl 6,5 dl 1 l søt eller sur skummet melk
+ + + +
2,5 dl 5,5 dl 8 dl vann
0,33 dl 0,66 dl 1 dl linfrø
0,33 dl 0,66 dl 1 dl solsikkekjerner

Fremgangsmåte:

  1. Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid alle ingrediensene godt sammen. Deigen blir veldig løs, den kan ikke eltes på bordet.
  2. Hev deigen i en time. Slå luften ut av deigen og la den heve i ytterligere 30 minutter. Slå luften ut av deigen igjen og spa/hell deigen i smurte former. La deigen etterheve i formene til den er lige høy som formen.
  3. Stek brødene ved 220 grader i 1 time. I varmluftovn stekes de ved 200 grader.

Oppdatert: 19. juni 2008